Det är lätt att falla för olika inredningsstilar och nya trender när man scrollar igenom sociala medier eller bläddrar igenom en tidning. En renovering är kostsam, även rörmokare och bör tänkas igenom noggrant innan man sätter igång en renovering. För att renoveringen ska vara mer hållbar och vara en god investering får ni här 6 tips att tänka på inför nästa renoveringsprojekt.
Uppdatera istället för att renovera
Det är lätt att inspireras av andra via sociala medier eller när man går i en butik. Det är lätt att fastna i tankegångarna om att göra om ett rum helt och hållet, men väldigt ofta räcker det att uppdatera istället för att renovera. En uppdatering kan vara att måla om rummet, byta och måla om lister, slipa golvet eller byta kakelfog i kök och badrum. Ibland är det ännu enklare som att köpa nya inredningsdetaljer till rummet.
Konsultera med experter
Innan man genomför ett större projekt är det bra att kontakta en arkitekt för konsultation. Ofta är planlösningar genomtänkta och optimerade utifrån boytan, så innan man börjar riva väggar eller liknande kan man spara pengar genom att rådfråga en arkitekt. En timme räcker ofta för att få insikter och tips inför projektet.
Tänk långsiktigt
Kommer detta vara snyggt om 20 år också? Renoveringar är dyra och ses som en investering. Därför bör man fundera på om ens nya planer kommer vara lika snygga 20 år framöver, eller om det bara är en nuvarande trend som man snart tröttnar på.
Miljömärkningar & låg energiförbrukning
Numer finns det allt från kök till målarfärg som har fått miljömärkningar. Leta gärna efter bra miljöval, svanen eller FSC-produkter till renoveringen. När man investerar i nya vitvaror bör man kolla mycket på energiförbrukningen. Låg energiförbrukning är snällt både mot miljön och mot plånboken i det långa loppet.
Husets historia
Gamla hus bär på mycket historia och har ofta byggts på annat sätt än husen byggs idag. Ta tillvara på detaljer på och i huset som är unika för huset. Många väljer att renovera för att få bort det gamla. Väldigt ofta räcker det med genomtänka färgval, inredning och att förnya smådetaljer som nya dörrhandtag, knoppar på skåp och uppgradera eluttagen för att huset ska kännas fräscht utan att man döljer historien.
Återanvänd
Ska man renovera ett gammalt hus kan man ta nytta av gammal kunskap. Genom att googla på byggnadsvård för årtiondet huset byggdes kan man få goda tips om hur man bäst tar hand om huset. Dessutom är det populärt att vilja ha gamla saker som man gör om, så byter man ut dörrar eller liknande kan dessa säljas vidare på loppis.