Köksrenovering – Misstag du ska undvika när du planerar

Att välja ut inredning och planera designen på köket är den absolut roligaste delen i en köksrenovering. Nu har du möjlighet att utforma ditt kök precis som du själv önskar. Du kan välja färger, designer, kakel och köksluckor, ny fläktkåpa och ny spis till det. Utbudet är enormt och det är lätt att man agerar lite för snabbt, både när det kommer till inköp och när det kommer till planeringen.

Det ska vara kul att få ett helt nytt kök, men för att du ska säkerställa att renoveringen blir så bra som möjligt så gäller det att undvika en del misstag. På nätet kan du hitta ett flertal guider om de vanligaste renoveringsmisstagen i köket, men vad gäller när det kommer till själva planeringen? Här nedan kan du läsa om de vanligaste misstagen som kan ske när du ska planera ditt nya drömkök.

Vanliga misstag och hur du undviker dessa

Du sätter fel budget – Det första du ska göra när du planerar en köksrenovering är att sätta upp en budget. Det är många som skippar den här biten helt eller att de inte planerar budgeten tillräckligt noga. Varför detta är ett så stort misstag är helt enkelt för att det är väldigt lätt att kostnaderna skenar iväg och detta kommer sätta käppar i hjulet för ditt bygge.

Du följer trender slaviskt – Modet förändras ständigt och detsamma gäller för inredningstrender. Även om det är riktigt modernt med gröna köksluckor just nu så kommer detta troligtvis att vara “ute” om bara något år. Se därför till att du tänker hållbart badrumsrenovering när du väljer färger och former på inredningen. Vill du hålla dig rätt i tiden kan du låta detta avspeglas i detaljer och dekorationer istället.

Dåligt planerad förvaring – Ingen har nog missat att det behövs mycket förvaring i ett kök, men hur man väljer att placera förvaringen och hur mycket man satsar på denna kan se väldigt olika ut. Titta på vad det är för köksutrustning som du har och hur du önskar att den skulle förvaras på ett bra och snyggt sätt. Skåp som är väldigt djupa kan vara jobbiga att dyka in i. I detta fall kanske lådor kan vara ett bättre alternativ? Vad sägs om öppen förvaring?

Du glömmer vikten av mycket arbetsyta – I ett kök kommer du att vara i behov av väldigt mycket arbetsyta. För att du inte ska gå miste om detta behöver du planera väldigt noga, t.ex. genom att titta i tidningar, göra skisser eller söka fram inspiration på nätet. Ditt kök behöver vara lättarbetat och funktionellt, samtidigt som det är snyggt. När du planerar arbetsyta så räkna med maskiner som du använder på en daglig basis. Dessa kan behöva sina “fasta” platser.

Hämta inspiration

Trots många tips kan det vara svårt att veta hur man ska designa sitt kök. Vi rekommenderar därför att du tittar i inredningsmagasin eller renoveringstidningar för inspiration. Du kan även vända dig till en hantverkare som är duktig på just köksrenoveringar för att se om denna kan komma med några förslag. Hantverkare har i många fall också kunskap om den så kallade “gyllene triangeln”, något som är viktigt att tillämpa när du gör en köksrenovering.