Testamente – få hjälp av en begravningsbyrå

När anhöriga och sörjande är spridda över landet, och ibland över världen, kan det vara fint att ha ett gemensamt minnesrum online. Det ersätter varken en vanlig dödsannons, begravning eller möjligheten att gå in i en kyrka och tända ett ljus, men det kan vara ett komplement som kan kännas värdefullt i sorgen.

Hur fungerar det?

När du med hjälp av din begravningsbyrå skapar en dödsannons kan du också få hjälp att skapa ett minnesrum online. Det är inte riktigt alla begravningsbyråer som erbjuder den här tjänsten, men de allra flesta gör det. Efter att minnesrummet skapats får du som är nära anhörig möjlighet att sköta det hemifrån. Du blir administratör och kan göra olika inställningar och lägga in material i minnesrummet. Minnesrummet ligger sen öppet på nätet så att vem som helst kan besöka det.

Vad kan finnas i ett digitalt minnesrum?

I varje minnesrum finns det en meny. Därifrån går det att nå de olika typerna av material som finns i minnesrummet. Det brukar finnas en profilbild, som antingen kan föreställa den döda eller något ni förknippar med honom eller henne, eller så kan det vara en mer stämningsfull bild. Det går att lägga in information om begravningen och göra så att dödsannonsen går att se. Det går också att lägga in en länk så att besökare kan köpa blommor som levereras till begravningen. Vill du ha en insamling till något välgörande ändamål går det att lägga in i menyn, så att det blir enkelt för andra att hitta. Det går också att skriva en biografi och berätta om personen som dött. Det är du som är administratör som bestämmer vad som ska finnas och vilka delar av det som andra människor ska kunna se.

Det som brukar upplevas som mest värdefullt är att både du och besökare kan tända ljus och skriva en liten hälsning eller ett minne om den ni sörjer. Det är också dessa tända ljus och hälsningar som man kommer till om man inte gör något val i menyn såsom skapa testamente. Du som är administratör kan få ett meddelande varje gång någon tänder ett ljus eller skriver ett minne.

Vem är det som står bakom minnesrummen?

Minnesrummet är en sajt online där alla de olika minnesrummen publiceras och finns. De som driver sajten är Memoriam Sweden AB, ett företag som också är ansvarigt för innehållet i alla minnesrum. De granskar innehållet så att det inte ska publiceras något stötande eller annat som kan kännas etiskt problematiskt. De har också ansvar för IT-säkerheten och att du ska kunna känna dig trygg med att använda dig av tjänsten. Företaget är dotterbolag till Timecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *