Varför ska du ha en båtkärra?

Äger du en båt så ska du vara lycklig. Det är roligt att kunna åka ut på sjön ensam i sin båt eller kanske till och med på havet om den är förankrad där. Det beror såklart på vad du tänker ha din båt till. För att du ska ha så mycket glädje av din båt som möjligt så bör du skaffa dig en båtkärra eller något liknande. Med en sådan kan du flytta din båt mellan olika sjöar eller från en sjö till havet istället för att den bara ska vara fast vid en specifik sjö. Du kanske vill fiska någon annanstans helt plötsligt. Det är skillnad på båtkärra, båttrailers, båtupptagningsvagn och båtvagn dock. Många begrepp används synonymt men vi ska försöka reda ut lite vad de olika begreppen betyder.

Båtkärra, båtvagn och båtupptagningsvagn

Båtvagn och båtupptagningsvagn är detsamma och säger man det så syftar man på samma sak. Det är en vagn som bara är till för att ta upp båten inför vintern. Du ska alltid ta upp din båt för annars kommer den med största sannolikhet att fara illa av isen. Med en sådan vagn får du maximalt köra 30 kilometer i timmen och därför lämpar den sig inte till att flytta några längre sträckor. Det finns inget som officiellt heter båtkärra utan det kan vara en benämning på flera olika saker. Ska du flytta längre sträckor är det dock bättre att du köper dig en båttrailer.

fin båt båttrailer 150 0000kr

Båttrailer för förflyttning

Båttrailer kallas även ofta för 80-trailer för att den får köras i maximalt 80 kilometer i timmen på vägarna. Då går det enkelt att flytta båten ganska långa sträckor. Det är samma regler som för ett vanligt släp. Det får sticka ut maximalt 20 centimeter på varje sida. En sådan här trailer måste dessutom vara registrerad för att få köras. Den kan vara både obromsad och bromsad. Det är lite av en smaksak men oftast så körs mindre båtar på obromsade trailers och större båtar på bromsade trailers på bromsade trailer.

För övrigt så bör du alltid kolla såklart så att din båt får plats på din vagn innan du köper den. Det finns många storlekar på både båtar och vagnar. Köper du i butik så kan du fråga i butiken, de har koll på det där. Väljer du att köpa begagnat så kan du få be att provköra för att testa att det fungerar. Då kommer du även att märka ifall trailern rullar som den ska eller inte. En större trailer är inte bara dyrare utan väger mer så tänk på hur mycket din bil får dra.