Kan en elektriker felsöka? 

Man behöver som elektriker sällan oroa sig för att arbetslivet kommer att bli långtråkigt. Det finns nämligen enormt många saker man kan göra inom det yrket. 

 

Felsökning ingår i arbetsuppgifterna – för vissa 

Det kanske allra viktigaste att nämna när det kommer till arbetsuppgifter som en elektriker kan ha är att de kan variera kraftigt i pris för elektriker. Det vill säga: alla elektriker gör inte samma saker på sitt jobb. Det finns många olika typer av arbeten man kan syssla med. 

Man kan bland annat jämföra det med läraryrket eller läkaryrket med, för den delen. Vissa lärare lär ut språk, andra har matematik och biologi som sitt favoritämne, medan andra sysslar med idrott eller svenska. Men trots att man inte lär ut samma saker benämns samtliga som lärare. 

 

Lite så fungerar det med yrket som elektriker. När en elektriker går i sin utbildning är det ofta via ett gymnasieprogram eller yrkesprogram, som kan heta något i stil med el. Här lär samtliga sig det grundläggande inom arbetet, till exempel om säkerhet och grundläggande teorier och annat om elen. När det kommer till gymnasieprogrammen är de oftast väldigt allmänna och grundläggande. Det är inte alla gymnasieskolor som kan erbjuda specialinriktningar när det kommer till utbildningar inom elektrikeryrket. Däremot kan en del yrkeshögskolor göra det. Framför allt när det kommer till inriktningar som installationselektriker. Det här är nämligen en av de mest attraktiva och populära inom arbetet. 

Det finns många anledningar till det. Framför allt eftersom det nästan alltid finns jobb här. Då nya lokaler och byggnader ständigt byggs kommer det att behövas installationselektriker som ser till att allt inom elen fungerar i lokalen. 

 

Men en annan typ av inriktning inom det här yrket är servicetekniker och kommunikationselektriker. Dessa är också populära – inte minst bland dem som jobbar med det – eftersom det är ett väldigt stimulerande sätt att arbeta på. Dessutom är det en av inriktningarna där arbetarna får chansen att felsöka. Som servicetekniker arbetar man till exempel med att underhålla lokaler som redan finns. En del av det här utgår då från just felsökningar. Det är inte alltid möjligt att serva en anläggning om man inte vad som är problemet. Därför är det viktigt att kunna det. Ett konkret exempel kan vara att man som elektriker kommer till en lokal där de förklarar att en del av lokalen inte fungerar. Det kan då vara direkt omöjligt att veta vad som måste åtgärdas, och därför behöver man först felsöka. 

Detsamma gäller för kommunikationselektrikerna. De sysslar ofta med svagström, vilket bland annat kan inkludera datorer. I en del fall kan man genom god utbildning eller erfarenhet förstå i ett tidigt skede vad som är problemet – men annars måste man också felsöka för att förstå vad som ska göras.