Köksrenovering: köksön

Ska du renovera köket? Det är härligt att få fixa till ett så viktigt rum som ett kök. Det är därför det är viktigt att renoveringen blir bra. En köksö kan verkligen lyfta ett kök, men det är viktigt att du planerar på rätt sätt innan.

Köket – hemmets nav

Köket är mer än bara en plats som vi lagar mat på. På sätt och vis är köket hemmet nav: stället där vi både äter och umgås med varandra. För många som arbetar eller studerar hemifrån är köket också en arbetsplats. Att renovera köket är en stor utgift, ofta kostar det mellan 50 000 – 120 000 kronor, men samtidigt är det en kostnad som vi får igen. Vi trivs mer i vårt kök och husets värde stiger. Ett kök slits ju också mer än t.ex. ett sovrum, vilket också är en orsak till att kök behöver renoveras någon gång emellanåt. En köksö kan verkligen lyfta ett kök, men det är viktigt att du bygger, eller ber snickaren bygga, ön så att den fungerar i långa loppet.

1# Utrymmet kring köksön

En köksö är både snygg och praktisk, i alla fall om köket är nog stort. Det ger mer arbetsplats, och under köksön kan du placera skåp och lådor. Det du bör tänka på innan du bygger en köksö är själva utrymmet kring ön. Det måste finnas nog med plats mellan köksön och diskbänken. Inte bara så att en person kan stå där, utan också så att en till person lätt och ledigt kan gå förbi. Med mycket utrymme kring en köksö blir det en också bra plats att placera maten när du får många gäster – både snyggt och praktiskt.

2# Rullstolar, rullatorer och kryckor

När du planerar din köksö bör du också se till att det är möjligt att köra en rullstol kring ön. Det bör vara enkelt och smidigt, också vid hörnen. Även om du är ung just nu och inte tänker på rullstolar, kryckor och rullatorer, så är det en väg som alla människor går. Dels är det klokt att planera ett kök så att också personer med funktionshinder lätt kan manövrera om de hälsar på, dels höjer det husets värde. Med ett ergonomiskt kök har du fler spekulanter vid en eventuell försäljning, än om bara “unga och friska” kan köpa huset utan att behöva bygga om. Sedan händer också saker under livets gång: du cyklar in i en bil och bryter benet eller behöver gå med kryckor i ett par månader efter att du trillat av en häst. Eller så snubblade du på tröskeln. Det är också klokt att planera ett kök så att den äldre generationen lätt kan hälsa på. Ett genomtänkt kök fungerar också bättre för frisk personer, så i slutändan är det bara en win-win.

3# Det lilla köket

Hur snyggt det än är med en köksö, så är det dumt att klämma in en köksö i ett lite för litet kök – du kommer att ånga dig och troligtvis en dag ta bort det. Du kan inte bara utgå från kökets storlek utifrån antal kvadratmeter, utan också hur köket är utformat. Ju fyrkantigare kök, desto bättre för en köksö. Ett tips är att ställa dit en tillfällig köksö och testa innan du renoverar. Ett tyngre högre bord, kan fungera som köksö. Märker du efter ett tag att det är för trångt, så kan du sedan bara plocka undan bordet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *