Skapa din egen oas

Köket är hemmets hjärta, menar många. Andra framhåller badrummet som husets främsta plats för vila och återhämtning. För den som vill skapa en egen oas att drömma sig bort i finns en hel del tips hos både återförsäljare och på webben att låta sig inspireras av.

 

En exotisk plats några meter från sovrummet

Idag finns kakel och klinkers i en mängd olika utföranden. För den som vill sätta en personlig prägel på sitt badrum och skapa en tropisk känsla är kakel med struktur och lite mörkare färger ett lämpligt val. Var alltid noga med ditt val av hantverkare, våtrumscertifiering är ett måste för att försäkringar ska gälla och för att du själv kan vara säker på att slippa framtida katastrofer. Ett väl utfört basarbete lägger grunden för detaljerna och ger ditt badrum ett gediget helhetsintryck.

Marmor och leopardmönstrat

När du fått golvvärme och handduksvärmare installerade samt valt ut ett riktigt lyxigt bubbelbadkar med massagefunktioner börjar du närma dig det roligaste: att gå lös på detaljer! Kanske är ett handfat i marmor något för dig? Kranar i mässing eller guld vid din badrumsrenovering lyfter ditt badrum till oanade höjder. Handdukar och badlakan i tjock, leopard- eller zebramönstrad frotté förflyttar omedelbart dina gäster till ett afrikanskt djungellandskap. Ställ därtill fram en sittande svart panter i porslin utmed väggen och häng upp badrockar i matchande mönster så råder ingen tvekan om vilken atmosfär du vill frammana.

Gröna växter och doftande oljor

Det är inte bara ögonen som avgör om ett badrum faller en i smaken eller inte. Förför dina gäster genom att installera vägghyllor där du placerar väldoftande badoljor, tvålar och doftljus av alla de slag. Personliga detaljer som dessa ger gästerna en bild av vem du är. Välj dofter som lugnar och förför, undvik alltför starka aromer. En piedestal med en hängande bladväxt ger en autentisk känsla och badrummet får liv.

Ljuset är livsviktigt

Glöm inte att belysningen är avgörande för hur du själv och andra kommer att uppleva inredningen som så noggrant valts ut. En alltför skarp belysning förtar intrycket, för svagt ljus irriterar. Belysningen måste också kunna anpassas till vad du tänkt göra i din nya oas. Se till att ha justerbart ljus, gärna spotlights och ett effektivt men energisnålt lysrör vid tvättstället så att den som vill lägga en felfri make-up kan se ordentligt. Tänk slutligen på att inreda ditt nya badrum så att du någon gång i framtiden kan ändra ditt tema utan att behöva börja om från grunden.