Elektriker utbildning – för unga och vuxna 

Visste du att det går att bli elektriker oavsett om du är ung eller vuxen? Att välja elektrikeryrket har enormt många fördelar. Behovet av elektriker kommer alltid finnas så det är lätt att få jobb efter examen. Om du vill utbilda dig till elektriker kan du antingen gå el-linjen på gymnasiet eller gå en vuxenutbildning som vuxen. 

Elektrikerutbildning på gymnasiet 

Om du är i gymnasieålder och funderar på att bli elektriker kan du söka till El- och energiprogrammet. Där får du välja en mer specifik inriktning beroende på vad du är intresserad av. Oavsett vilken inriktning du väljer får du samma grundutbildning. Valet handlar lite mer om exakt vad du vill arbeta med, medan grundutbildningen är samma för alla. 

Elteknik 

Inriktningen Elteknik är den populäraste inriktningen som gymnasieelever väljer för att bli jourelektriker göteborg. Om du väljer den inriktningen får du lära dig att underhålla, installera och reparera eldistributionsnät, enanläggningar, tv-nät, datanät och larm. 

Energiteknik 

Inriktningen Energiteknik lär dig om drift och underhållsarbeten samt servicefunktioner inom miljö-, energi och vattenteknikbranscherna samt i processbaserade branscher. 

Automation 

Automation är en lite mer specificerad inriktning som primärt handlar om produktionssystem. Det innefattar datorteknik, elektroteknik, underhållsteknik och drift. 

Dator- och kommunikationsteknik 

Den sista inriktningen på El- och energiprogrammet är Dator- och kommunikationsteknik. Denna inriktning lär dig administrera, installera, reparera och underhålla olika typer av dator- och kommunikationssystem. 

Lärlingstid 

För att bli certifierad elektriker behöver du arbeta som lärling under en tid efter slutförd utbildning. Om du vill vara lite tidseffektivt kan du istället välja en ETG-skola. Skolor som är partnerskolor till Elteknikbranschens gymnasieskolor erbjuder sina elever att arbeta som lärling under skoltiden. Utbildningen avslutas med ett yrkesprov för att sedan, om eleven får godkänt, utfärda ett certifikat. Om du väljer en vanlig gymnasieskola går det dock bra att gå som lärling på traditionellt vis efter avslutad gymnasieutbildning. 

Elektriker utbildning som vuxen 

Om du är vuxen och vill utbilda dig till elektriker kan du göra det via Komvux. Om du tidigare läst en annan linje på gymnasiet behöver du bara läsa el- delen. Om du utbildar dig till elektriker som vuxen behöver du även gå som lärling under en period för att få certifikat. Numera finns det även möjligheten att ansöka om att bli företagslärling. Det vill säga att ett företag tar sig an dig, ger dig utbildning och praktisk erfarenhet. 

Olika karriärvägar att ta som elektriker 

Om du utbildat dig till elektriker är det bäst att arbeta några år innan du vidareutbildar dig så du får känna på vad du gillar. Om du vill finns det möjligheten att specialisera dig inom något specifikt område i branschen. Det finns både utbildningspaket och enskilda kurser som kan hjälpa dig mot vägen att bli exempelvis konstruktör, projektledare, ljus designer eller andra E. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *