Rörmokare är ett spännande yrke

Kanske har du undrat vad en rörmokare egentligen gör. Är det ett eget yrke eller är det en del av något annat hantverkaryrkes uppgifter? Det är i allra högsta grad ett yrke och ett viktigt sådant. Ifall du funderar på att utbilda dig till rörmokare eller ifall du bara vill veta lite mer om yrket så ska du fortsätta läsa.

Olika arbetsuppgifter

Rörmokare är som så många antagligen vet inte det korrekta namnet på yrkeskategorin. Det heter rörläggare eller VVS-montör och de arbetar med allt som har att göra med våra rör inomhus eller utomhus och som gör att vi kan duscha, spola vatten i kranen och så vidare. VVS rörmokare står för Värme, Vatten och sanitet och innefattar således allt detta. Vid byggen av nya hus så behövs en VVS-montör för att se till så att rören läggs på rätt sätt och att det inte blir några problem längre fram i bygget. VVS-montörer är ofta med i uppstarten av byggen för att det är en så viktig grundbult i alla byggnader idag. Förutom nyproduktioner så handlar mycket av arbetet om att reparera och underhålla gamla system. Det kan vara rör som har täppts igen och gör att det luktar dåligt eller underhåll av värmepumpar eller fläktar. Allt detta gör en rörmokare, det vill säga en VVS-montör.

En praktisk utbildning

Att utbilda sig till rörmokare kan göras på Komvux ifall du har kommit på i vuxen ålder att det är just det du vill utbilda dig till. Eller så finns det på gymnasiet med linjen VVS- och fastighetsprogrammet och det finns på många orter runt om i Sverige. Vanligtvis efter din utbildning så kommer du att gå som lärling där du går med lön bredvid någon som lär dig yrkets alla delar. Även om det inte är full lön så är det lyxigt att kunna få betalt under sin utbildning. Efter att du har gått som lärling så får du avlägga branschprov och då kan man bli certifierad vilket de allra flesta VVS-montörer är. När du väl är utbildad och certifierad så är det bara att välja arbetsplats eller kanske till och med starta eget vilket många väljer att göra.

En lön över medellönen

Medellönen för en VVS-montör i Sverige ligger lite över medellönen i stort. Runt 35 000 är medellönen för VVS-montörer. Såklart högre för de med längre erfarenhet eller högre utbildning och något lägre för dem utan. Oavsett så är det en ganska bra lön för ett yrke som inte har krävt universitetsstudier utan passar den händiga personen mer.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *