Tips – Avloppsinstallationer i hemmet 

Det finns ytterst få människor som skulle klara sig utan ett välfungerande avlopp i huset. Att avloppen fungerar som de ska är något som vi ofta tar föregivet och ett problem vi inte märker av förrän det är för sent. Planerar du att dra nya rör i ditt hus finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Till att börja med kan du behöva göra en bygganmälan till din kommun, oavsett om du har kommunalt vatten eller inte, men du måste också kontakta en bra VVS-montör som kan hjälpa dig. Visst går det i praktiken att lägga rör själv, men skulle det uppstå ett problem kommer du inte att kunna använda ditt försäkringsbolag. 

Bästa tipsen för rörläggning inomhus 

Med våra knep blir det betydligt lättare för dig att installera och montera rör i din bostad med rörmokare. Här nedan delar vi med oss av våra bästa tips för att göra processen lite smidigare och mer bekymmersfri. 

  1. Avloppsstamledning och dimensioner

Avloppsstamledningen har som uppgift att samla vatten från t.ex. handfat och toaletter, och sedan leda detta ut i avloppet. Den här ledningen består vanligtvis av ett plaströr på ca 110 mm och är försedd med ett flertal grenar till de olika anslutningarna. Kom ihåg att det är dimensionerna på grenarna som avgör vad du kan använda avloppet till och huruvida du kan förlägga det eller inte. 

  1. Anslut rören korrekt

Ett vanligt misstag är att ansluta rören felaktigt. När du ska ansluta rör är det mycket viktigt att du alltid gör det i vattnets riktning och att du ansluter det mindre röret till det större. I annat fall finns det risk för att det blir ett stopp i det mindre röret som behöver lösas upp. Kom ihåg att alltid ha ett fall på minst 1 cm/m när du installerar rör inomhus. 

  1. Vikten av rätt rördel

Naturligtvis ska du också se till att du väljer rätt typ av rördelar. Ska du installera eller montera rör inomhus är det alltid de grå rören som gäller. Dessa är framtagna för inomhusavlopp och har skarvar som är utrustade med gummitätade muffar. Kom ihåg att använda ett silikonglidmedel på gummitätningen innan du monterar röret. 

  1. Anlita hantverkare

Vill du vara 100 % säker på att ditt avlopp installeras och läggs på rätt sätt är det alltid bäst att kontakta en professionell och behörig VVS-montör. En rörmokare kan hjälpa dig att säkerställa att allt är i sin ordning och att det fungerar som det ska. Väljer du en rörmokare med F-skatt kan du också använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *