Därför ska du få dina golv slipade

Tänk dig att du har middagsgäster som regelbundet kommer på besök. En fredagskväll höjer de helt plötsligt på ögonbrynen. Något i bostadens rum har helt plötsligt gett intrycket av att befinna sig i en fräsch och ny bostad. Efter ett tag ser gästerna ner mot sina fötter och upptäcker att golvet har en fin och nästintill orörd yta. Genom att anlita en firma som utfört en golvslipning har man med små medel lyckats göra slitna rum helt nya till känslan.

Vilka golv kan slipas?

Trägolv upplever nuförtiden något av en renässans. Dessa har i det trä-rika landet Sverige länge använts och många förknippar nog trägolv med gamla tiders vackra och stilfulla hem. I senare delen av 1900-talet ersattes många trägolv med olika mattor av plast och linoleum. Dessa var visserligen billiga, praktiska och utbytbara men däremot både fula och ofräscha. Som tur är har det nuförtiden återigen uppstått ett intresse för att använda trä. Det kan antingen vara i form av vacker parkett, behandlat med någon slags färg eller färgad olja, eller trä i ren form, möjligtvis skyddat av någon olja.

Även betonggolv behöver då och då genomgå slipning med golvläggare stockholm direkt. Betong är allt vanligare att använda som golv, inte bara i källare och industrilokaler, utan även i boytor. Betong har fördelen att det kan gjutas direkt på plats, och dessutom kombineras med en smidig golvburen uppvärmning. Det riskerar att ge en något rå och industriell framtoning, som dock enkelt kan åtgärdas genom en väl genomtänkt inredning, som snarare får golvet att inge en dynamisk och organisk känsla.

Varför ska golv slipas?

Att trägolv behöver slipas säger nästan sig självt. Trä är ett mjukt material och golvet kommer efterhand få diverse små skador, jack och repor. Är det behandlat med färg eller olja kommer detta skyddande lager att snart också slitas och nötas. Efter ett tag kommer det vara rejält slitet. Det bästa är då att du anlitar en firma som på ett proffsigt sätt kan slipa golvet slätt och behandla det med en lämplig produkt.

Även betonggolv behöver slipas. När det är  nygjutet kommer det inte att vara slätt utan du behöver få det slipat och behandlat med en skyddande produkt. Efterhand kommer även detta golv slitas och suga åt sig smuts och damm, och då må bäst av att få en proffsig slipning och efterbehandling.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *